Organiczna oliwa z oliwek-dlaczego ją wybierać?

Organiczna oliwa z oliwek-dlaczego ją wybierać?

Dlaczego powinniśmy wybierać oliwę organiczną?

Wylano już morze atramentu na temat dobroczynnego działania produktów ekologicznych. Wiemy, że organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno doskonale wpływa na nasze zdrowie.

Dlatego teraz chciałbym ująć temat bio-oliwy z innej strony.

Organiczne rolnictwo jest przyjazne środowisku.

Zwróćmy uwagę na pewne zagadnienia, które zwykle zupełnie pomijamy, np. to, że rolnictwo ekologiczne zmniejsza znacznie dochody rolnika. Rolnik wybierający organiczne metody gospodarowania, naraża się często na kpiny innych rolników przyzwyczajonych do używania nawozów. A przecież chemiczne środki „ochrony roślin” nie są niczym innym,  jak silną trucizną zabijającą często wszelkie formy życia.

Dla rolnika wykształconego w klasycznych szkołach rolniczych zmiana sposobu działania jest często bardzo trudna do zaakceptowania. Często rolnik zadaje sobie pytanie, po co „mordować się” fizycznie z chwastami, wyrywać je, gdy można zniszczyć je szybko i bez wysiłku. Wystarczy zastosować „bezpieczny herbicyd” i mieć bez wysiłku pole bez chwastów oraz wysokie plony.

Szczęśliwie dla nas proekologiczne postawy wśród rolników stają się coraz częstsze.

Bio oliwa z oliwek
Organiczna oliwa z oliwek

Rolnicy z gospodarstwa Almazara San Cristóbal przedstawili mi powody, dla których zdecydowali się wytwarzać organiczną oliwę z oliwek.

Tu kupisz organiczną oliwę z oliwek

Ekologiczna produkcja wpływa na bioróżnorodność.

Bolączką naszych czasów jest przemysłowa uprawa ziemi. Przemysłowa,  czyli monokulturowa, niekończące się pola pszenicy, rzepaku, sadów itp. Takie monokulturowe uprawy są łatwe do zarządzania, ale zupełnie nieodporne na środowisko naturalne, susze, ulewy, plagi insektów. Czasami takie rolnictwo nawet prowokuje powstawanie plag. Niektóre szkodniki rozwijają się dopiero przy wprowadzeniu jednorodnych upraw, na których mogą żerować bez końca.

W gospodarstwie, z którego sprowadzam oliwę,  do bioróżnorodności przykładają dużą wagę. Plantacje nie są duże. Uprawia się miejscowe odmiany oliwek, a obok nich sadzi się lokalne gatunki roślin: migdałowce, cyprysy, pinie, dęby tak,  aby w maksymalny sposób przywrócić biorównowagę.

Sady migdałowców zwiększają bio-różnorodność

Nie walczy się na siłę z chwastami. Okazało się, że chwasty oraz naturalne poszycie gaju oliwnego mają również dobry wpływ na uprawę. Zatrzymują wilgoć, co jest w Hiszpanii bardzo ważne. Stają się naturalnym nawozem i środowiskiem, w którym mogą żyć i rozwijać się naturalni wrogowie szkodników. Chemiczne opryski zastępują mikroorganizmy, owady i ptaki. Oczywiście nie zrobią tego tak szybko i dokładnie jak chemia, ale celem nie jest zysk, lecz poszanowanie środowiska. Z biegiem czasu tak uprawiana ziemia staje się bardziej żyzna, płodna i w naturalny sposób odporna na choroby i plagi. Takie są też oliwki, z których produkuje się zdrową organiczną oliwę: czyste i wolne od chemii i ulepszaczy.

Ekologiczna oliwa to kwestia świadomego wyboru. Ekologiczni rolnicy, choć mogliby zarabiać więcej i w łatwiejszy sposób, wybrali trudniejszą drogę. Według mnie ich wybór był słuszny.

2 Comments
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *