Oliwy jednoodmianowe czy kupażowane, które są lepsze?

Oliwy jednoodmianowe czy kupażowane, które są  lepsze?

Jaką oliwę wybrać?

Oliwy jednoodmianowe, jak sama nazwa wskazuje są tłoczone z oliwek jednego gatunku. Dlatego mają charakterystyczny dla danego gatunku owoców zapach i smak.

W Hiszpanii uprawia się wiele gatunków oliwek. Podobnie jak we Francji z serami, każda hiszpańska wioska może mieć swoje własne, charakterystyczne dla regionu oliwki.

Są też oczywiście oliwki przeznaczone do spożycia jako tapas i te do produkcji oliwy

Kupażowana czy jednoodmianowa-jaka jest lepsza?

Każda hiszpańska wioska może mieć własną odmianę oliwy, którą ceni najbardziej. Na pytanie, która oliwa jest lepsza: jednoodmianowa, czy wytłoczona z różnych odmian oliwek – nie ma prostej odpowiedzi.

Z oliwą jest jak z winem, każdy smakosz ma swój smak i upodobania. Poza tym zwykle ten sam produkt smakuje inaczej w różnych potrawach. Podobnie jest z oliwą, jest to bardzo indywidualna ocena.

Każda odmiana oliwek ma swój charakterystyczny smak
Każda odmiana oliwek różni się smakiem

Każda odmiana oliwki ma swój charakterystyczny smak, więc i oliwa z niej wytworzona będzie zachowywać te szczególne cechy. Tak jak w przypadku wina, najlepiej wypróbować kilka rodzajów i wybrać ten, który najbardziej nam zasmakuje, lub ten, który najlepiej pasuje do danej potrawy.

A co to jest oliwa kupażowana?

Do jej wytworzenia stosuje się różne odmiany oliwek w różnych proporcjach.

Nie chodzi tu bynajmniej o marną oliwę będącą mieszaniną nieznanych oliw z całego świata. Sprzedawaną często w przystępnej cenie w dyskontach.

Oliwę „kupażuje” się w celu otrzymania oliwy lepszej jakości, łączącej to co najlepsze w poszczególnych oliwnych szczepach. Taka oliwa ma często lepszy, bogatszy smak i zapach niż oliwy jednoszczepowe.

Oliwę kupażowaną wytwarza się w jednej tłoczni, z oliwek ze znanego źródła pochodzenia (tzw. „Chroniona nazwa pochodzenia”), a ustaleniem proporcji zajmuje się kiper, mistrz w tym fachu. Wykorzystuje on najlepsze cechy używanych w produkcji oliwek, tak aby uzyskać oliwę klasy Premium Extra Virgin.

Oliwy te charakteryzują się często przyjemnym, zrównoważonym smakiem i większą trwałością.

Najlepszy kupaż-ekologiczna oliwa extra virgin Oro del Vinalopó

Takim sztandarowym produktem wśród oliw kupażowanych jest Oro del Vinalopó ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin.

ekologiczna oliwa extra virgin Oro del Vinalopó

Tu kupisz oliwę Oro del Vinalopo

Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, klasy Gourmet o ekstremalnie niskiej kwasowości 0,14%. Oliwa ta została wytłoczona w 30 % z oliwek  Arbequina, nadających jej lekko słodkawy i delikatny smak, w 35% z oliwek Picual, dodających smaku zielonych świeżych owoców i w 35% z oliwek Rojal de Cañada, które odpowiadają za pikantność i lekką goryczkę a poza tym mają doskonałe właściwości prozdrowotne.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *