Oliwa z oliwek z wczesnego zbioru, lub oliwa Verde-zielona

Oliwa z oliwek z wczesnego zbioru, lub oliwa Verde-zielona

Oliwa z oliwek z wczesnego zbioru, lub oliwa Verde-zielona. 

Zielona oliwa czyli verde to nowość na naszym rynku! Poniżej przedstawię, na czym polega wyjątkowość tej nowej niespotykanej dotąd zielonej  oliwy. Ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin Oro del Vinalopó verde.

Aby opisać zieloną oliwę z oliwek należy użyć pięciu przymiotników, a mianowicie:
• Owocowa
• Świeża
• Zdrowa
• Naturalna
• Ekologiczna

Te wszystkie cechy współistnieją w zielonej oliwie z taką samą intensywnością.

Najlepsza oliwa na świecie.

Zielona oliwa z oliwek jest bez wątpienia jedną z najlepszych oliw na świecie. Ma tak niepowtarzalny, rozpoznawalny aromat i smak, że jest w stanie rozbudzić kubki smakowe największych smakoszy. To najzdrowszy z istniejących tłuszcz. Czysty sok z zielonych, nie w pełni dojrzałych jeszcze oliwek. Oliwa, która rozpala umysły i podniebienia najsłynniejszych degustatorów na świecie.

Jest prawdą, że ostatnio zielona oliwa z oliwek staje się bardzo modna, ale nie każda oliwa o zielonym kolorze ma tę samą wysoką jakość.

Trzeba zebrać jak najwięcej danych o procesie zbierania oliwek i sposobie ich przetwarzania w młynie, olejarni, aby wybrać oliwę naprawdę dobrej jakości.

W jaki sposób wytwarza się oliwę z oliwek verde?

Proces jest bardziej złożony niż w przypadku tradycyjnej oliwy. 

Oliwa verde nazywana jest też oliwą pierwszych albo wczesnych zbiorów. Podobnie jak u nas nowalijki, tak w hiszpańskich gajach oliwnych zbiera się owoce, które jeszcze nie do końca dojrzały. Czyli zielone młode, drobne oliwki.

Dlatego najlepszym okresem, aby przystąpić do wczesnych zbiorów, jest początek października. Ale nie jest to łatwe, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę pewne czynniki.
Na przykład to, że oliwki muszą być zebrane ręcznie przez ekspertów. Jedynie oni potrafią jednoznacznie ocenić, który owoc na drzewie oliwnym nadaje się już do zerwania a który musi jeszcze trochę poczekać. Jest to, więc uciążliwa, rzemieślnicza, ręczna praca. Podejmują się jej  jedynie nieliczni producenci, mający odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Jak na przykład ci z olejarni Almazara San Cristóbal.

Klimat – to ważny czynnik dla zielonej oliwy.

Należy pamiętać, że na południu Hiszpanii w październiku bywają często bardzo wysokie temperatury.  W dzień w cieniu temperatura często przekracza 26 st.  Zerwane oliwki bardzo nie lubią wysokiej temperatury. W związku z tym trzeba je zbierać w nocy, aby uniknąć ciepła podczas transportu.

Ile soku można wytłoczyć z młodych oliwek?

Kolejny czynnik, to wydajność młodych niedojrzałych owoców. Czyli ile czystego soku możemy wytłoczyć z kilograma owoców.
Aby uzyskać jeden litr zielonej wczesnej oliwy z oliwek, czyli oliwy verde potrzebujemy dużo więcej kilogramów zielonych oliwek, niż w przypadku tradycyjnej oliwy, tłoczonej z dojrzałych oliwek. 

Generalną zasadą jest, że im bardziej dojrzałe oliwki tym więcej oliwy można uzyskać. Ma to jednak wpływ na niższą, jakość wytłoczonej oliwy.

Podsumowując, około trzy razy więcej zielonych oliwek potrzeba do uzyskania tej samej ilości oliwy, co w przypadku dojrzałych oliwek.
Dodatkowo proces zbioru jest często skomplikowany ze względu na wysokie temperatury. W niektórych regionach Hiszpanii, na przykład w Alicante, gdzie znajduje się Almazara San Cristóbal w październiku bywają jeszcze upały.  Dlatego pogoda zmusza do zbioru po zmroku i w nocy. Cena oliwy z oliwek verde musi być więc wyższa od tradycyjnej oliwy extra virgin.

Jakie są zalety zielonej oliwy?

Wczesna oliwa z oliwek tłoczona z zielonych niedojrzałych owoców i tłoczona na zimno bezpośrednio po zebraniu zawiera więcej polifenoli niż jakakolwiek inna oliwa.
Z wcześniejszych tekstów z tego bloga wiemy, że polifenole są naturalnymi przeciwutleniaczami i że przeciwutleniacze są odpowiedzialne za dbanie o nasze zdrowie, w tym o skórę i włosy.
Zdaniem znanego doktora Francisco Péreza Jiméneza ze szpitala uniwersyteckiego Reina Sofia Córdoba, jedzenie bogatych w polifenole potraw, polepsza układ krążenia i chroni serce.

Do czego jest idealna wczesna oliwa z oliwek verde?

Będąc bardziej aromatyczną, owocową, bardziej intensywną i gorzką, niż tak zwane „dojrzałe” oliwy z oliwek, oliwa zielona powinna być spożywana na surowo.
Wszystkie jej niuanse, aromaty i smaki wychwycimy w sałatkach lub na toście.
Jest ona również idealna, jako dodatek do mięsa i ryb. Nawet odrobina tej niezwykłej oliwy wzbogaci smak przygotowywanej potrawy.
Nie należy używać tej oliwy do gotowania lub smażenia, choćby ze względu na cenę. Prócz tego w wysokich temperaturach oliwa verde traci swe właściwości organoleptyczne wcześniej niż inne rodzaje oliwy z oliwek.
Zaleca się jednak smażyć żywność na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Albo lepiej na ekologicznej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma ona wysoką temperaturę dymienia. Poza tym lepiej zachowa smak gotowanego czy pieczonego jedzenia.
O tym zagadnieniu można szerzej przeczytać na blogu w tekście” Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?”

Z oliwą jak z winem.

Oliwę z oliwek można porównać do wina. W zależności od potrawy to czy inne wino pasuje czyli smakuje bardziej niż inne. Czasami przeprowadza się degustację win z różnymi potrawami, aby pokazać jak zmienia się odbiór wina w zależności od tego, do czego jest serwowane.
Podobnie jest z oliwami z oliwek, jak najbardziej uzasadnione jest posiadanie kilku rodzajów oliwy. W zależności od tego, jak będziemy z niej korzystać i do czego używać.

Czy wczesna oliwa z oliwek verde jest modna?

Tak, prawdą jest, że wielu znakomitych smakoszy wylansowało zieloną oliwę. Używali jej w swoich spektakularnych kulinarnych kreacjach, co uczyniło oliwę verde modną i pożądaną.
Nawet nasza znana celebrytka kulinarna rozpływała się w swoim programie na temat wczesnej hiszpańskiej oliwy z oliwek verde extra virgin.
Ale jest również prawdą, że mamy coraz większą i lepszą wiedzę o świecie oliwy z oliwek extra virgin. Prawdą jest również, że mamy do czynienia z rosnąca troską o lepszą opiekę nad naszym zdrowiem. Chcemy żyć zdrowo w zgodzie z naturą.
Wszystko to oznacza, że konsumenci coraz częściej wymagają żywności najwyższej jakości.
I właśnie aby sprostać potrzebom klientów, tłocznia San Cristóbal również wprowadziła na rynek nowość. 

Oro del Vinalopó verde.

Ekologiczna wczesna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno  Oro del Vinalopó verde.

Oro-del-vinalopo-verde
Według producentów, to nie oliwa, to ambrozja pokarm bogów, tak moglibyśmy scharakteryzować zieloną świeżą oliwę z oliwek Oro del Vinalopó verde.
Oliwa ta ma pewne aromaty i smaki, które są niczym narkotyk uzależniające.  UWAGA, jak tylko spróbujecie oliwy verde nie będziecie chcieli już żadnej innej oliwy z oliwek.
Poza uzależniającym smakiem, oliwa ta ma niezwykłe parametry jakościowe, jak wiadomo europejska norma dotycząca kwasowości oliwy extra virgin z pierwszego tłocznia na zimno to  maksymalnie 0,8%. 

Oro del Vinalopó verde wyróżnia się kwasowością 10 razy niższą 0,08%, a wiemy, że czym niższa kwasowość tym zdrowsza i lepsza oliwa.
Oro del Vinalopó verde jest w tym przypadku poza wszelką konkurencją.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *