Oro del Vinalopó nagrodzona podwójnie
To nie przypadek! Ekologiczna oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno Oro del Vinalopó zdobyła od razu dwie prestiżowe nagrody:
W zakończonym niedawno konkursie Wspólnoty Walenckiej w mieście Utiel, nagrodzono naszą oliwę. Trzeba podkreślić, że zdobyła od razu dwie prestiżowe nagrody:
- I miejsce i nagrodę specjalną dla najlepszej ekologicznej oliwy z oliwek,
- II miejsce w kategorii ogólnej dla najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.

Co to za konkurs?
Konkurs na najlepszą oliwę z oliwek jest organizowany przez władze miasta Utiel już po raz XXIII.
Z każdym rokiem impreza ta zyskuje coraz większe uznanie i prestiż wśród producentów Regionu Walencja.
W tym roku do konkursu stanęło 50 najważniejszych producentów oliwy z całego regionu. Konkurencja była, więc duża. A jednak oliwa z tłoczni Almazara San Cristobal zdobyła aż dwie najważniejsze nagrody.
Bezprzecznie, choć Region Wspólnoty Walenckiej nie jest największym producentem oliwy z oliwek w Hiszpanii. Jak wiadomo najwięcej oliwy wytwarza się w Andaluzji, to tutejsi rolnicy postawili nie na ilość, ale jakość swojej oliwy.
Tak jest w przypadku oliwy z tłoczni Almazara San Cristobal. Ze względu na fakt, że oliwę wytwarza się w poszanowaniu środowiska naturalnego. Czyli bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych. Należy podkreślić, że jest to, czysty organiczny sok wyciśnięty bezpośrednio z zebranych owoców.
Widać, że ta ciężka praca procentuje. To już kolejna nagroda dla tłoczni San Cristobal, poprzednio zdobywały je oliwy Sierra Solana i ekologiczna Baldona. W tym roku oliwa z oliwek Oro del Vinalopó ma ekstremalnie niską kwasowość 0,13%. Z pewnością wiecie Państwo, że im niższa kwasowość tym lepsza jakość oliwy z oliwek extra virgin.
Szerszą relację (po hiszpańsku) i źródło artykułu możecie znaleźć tutaj:Konkurs Oliwy w Hiszpanii