Oliwa Oro del Vinalopó zdobyła dwie prestiżowe nagrody!

Oliwa Oro del Vinalopó zdobyła dwie prestiżowe nagrody!

To nie przypadek! Na zakończonym niedawno konkursie Wspólnoty Walenckiej w mieście Utiel, ekologiczna oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno Oro del Vinalopó zdobyła od razu dwie prestiżowe nagrody:

  • I miejsce i nagrodę specjalną dla najlepszej ekologicznej oliwy z oliwek,
  • II miejsce w kategorii ogólnej dla najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.

Konkurs na najlepszą oliwę z oliwek jest organizowany przez władze miasta Utiel już po raz XXIII. 

Z każdym rokiem impreza ta zyskuje coraz większe uznanie i prestiż wśród producentów Regionu Walencji. 

W tym roku do konkursu stanęło 50 najważniejszych producentów oliwy z całego regionu. Konkurencja była, więc duża, a jednak oliwa z tłoczni Almazara San Cristobal zdobyła aż dwie najważniejsze nagrody.

Podkreślono, że choć Region Wspólnoty Walenckiej nie jest największym producentem oliwy z oliwek w Hiszpanii. Jak wiadomo najwięcej oliwy wytwarza się w Andaluzji, to tutejsi rolnicy postawili nie na ilość, ale jakość swojej oliwy. 

Tak jest w przypadku oliwy z tłoczni Almazara San Cristobal, gdzie oliwy wytwarza się w poszanowaniu środowiska naturalnego, bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, jest to, więc czysty organiczny sok wyciśnięty bezpośrednio z zebranych owoców.

Widać, że ta ciężka praca procentuje. To już kolejna nagroda dla tłoczni San Cristobal, poprzednio zdobywały je oliwy Sierra Solana i ekologiczna Baldona. W tym roku oliwa z oliwek Oro del Vinalopó ma ekstremalnie niską kwasowość 0,13%, a jak wiadomo im niższa kwasowość tym lepsza jakość oliwy z oliwek extra virgin.

Szerszą relację (po hiszpańsku) i źródło artykułu możecie znaleźć tutaj:Konkurs Oliwy w Hiszpanii

 

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *