Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Dla Hiszpanów sprawa jest jasna. Od stuleci używało się oliwę do wszystkiego i tak jest nadal. Do lat sześćdziesiątych zeszłego wieku lodówki były słabo rozpowszechnione.  Dlatego praktycznie nie używano w Hiszpanii  masła.

Masło w tamtejszym klimacie psuło się szybko i miało nieładną konsystencję.

U nas nadal butelka oliwy jest traktowana przez wielu jak flakonik perfum  i używana na specjalne okazje. Trzeba to zmienić!

Oliwa jest dobra na wszystko!

Często na jarmarkach, gdzie wystawiam oliwę, słyszę  powtarzane jak mantrę, że: „Na oliwie nie można smażyć”.

To jeden z nieprawdziwych mitów!

Oliwa z oliwek szczególnie ta extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, ma jedną z najwyższych odporności na wysokie temperatury i dużą stabilność. Oliwa extra virgin była tłoczona na zimno. Jest więc naturalnym sokiem z oliwek i dzięki temu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości.

Oliwa wzbogaca smażone na niej potrawy.

Badania instytutu chemii uniwersytetu w Granadzie dają zaskakujące wyniki. Smażenie warzyw na oliwie z oliwek powoduje, że stają się one lepsze po usmażeniu niż były pierwotnie. Paradoks!

Po usmażeniu mają one więcej:

witamin,

przeciwutleniaczy,

substancji leczniczych  i odżywczych, kwasów fenolowych, związków wiążących wolne rodniki.

warzywa smażone na oliwie
Sofrito, czyli warzywa smażone na oliwie

Dzieje się tak dlatego, że oliwa w przeciwieństwie do innych tłuszczów, w wysokich temperaturach zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Dzięki temu wzbogaca nimi smażone potrawy.

Dodatkowo oliwa z oliwek ma dużo wyższą temperaturę dymienia niż większość innych tłuszczy. Jako jedyna (oprócz smalcu, ale o jego właściwościach dla zdrowia już wszystko wiadomo) nadaje się do przyrządzania mięsnych gulaszy.  Gdy mięso, np. wołowina potrzebuje czasu aby zmiękło, dobrze je dusić na oliwie.

Pamiętajmy jednak aby smażyć na oliwie dobrej jakości extra virgin  i najlepiej na oliwie pochodzącej z upraw ekologicznych, bo tylko taka jest wytwarzana bez chemii i nawozów, w zgodzie z naturą i środowiskiem.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *