Najniższa kwasowość oliwy z oliwek-co to znaczy?

Najniższa kwasowość oliwy z oliwek-co to znaczy?

Kwasowość oliwy z oliwek-co to takiego?

Kwasowość oliwy z oliwek to parametr jakościowy. To właśnie kwasowość jest najważniejszym parametrem oceny oliwy. Właśnie według poziomu kwasowości klasyfikuje się jakość oliwy.

Im niższy poziom tego wskaźnika tym lepsza oliwa!

Tu kupisz oliwy o bardzo niskiej kwasowości

Termin ten wywołuje jednak pewne zamieszanie. Spróbuję wyjaśnić, jak interpretować ten wskaźnik i rozwiać parę mitów na ten temat.

Czy poziom kwasowości wyczujemy w smaku oliwy?

Kwasowość oliwy z oliwek nie ma nic wspólnego z jej smakiem. Odnosi się tylko do ilości kwasów tłuszczowych, które oliwa zawiera w sobie. Nie oznacza to w żadnym wypadku, że oliwa ma bardziej lub mniej kwaśny smak. Kwasowości nie da się ocenić degustując oliwę, jej poziom można zmierzyć jedynie poprzez wykonanie testów w laboratorium.

Dojrzałe oliwki

 

Czy poziom kwasowości określa jakość oliwy z oliwek?

Jest to główny parametr, wg którego oceniamy jakość oliwy z oliwek. W zależności od poziomu kwasowości, wyróżnia się:

  • Extra Virgin oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, jej kwasowość może wynosić maksymalnie 0,8%, ale im mniej tym lepiej.
  • Virgin oliwę z oliwek , trochę gorszą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Virgin, (nie Extra) o kwasowości pomiędzy 0,8% do maksymalnie 2%
  • Oliwę rafinowaną o kwasowości powyżej 2%
  • Oliwę z wytłoczyn o kwasowości powyżej 2%.

W gospodarstwach posiadających status gospodarstw ekologicznych każdego roku oliwa z oliwek poddawana jest drobiazgowym badaniom. Oprócz kwasowości sprawdza się inne istotne parametry, takie jak skład chemiczny oliwy i jej czystość. Czystość, czyli brak zanieczyszczeń chemicznych związanych z użyciem do produkcji nawozów sztucznych lub pestycydów.

Oliwy z oliwek: Oro del Vinalopo, Baldona i Sierra Solana co roku pomyślnie przechodzą te testy. Raport wieńczący badania potwierdza, że te oliwy są naturalnym, pozbawionym zanieczyszczeń, najlepszym i najzdrowszym tłuszczem.  

Niska kwasowość oliwy, czyli jaka?

Wskaźnik kwasowości oliwy powinien być jak najniższy. 

Jest on gwarancją dobrej oliwy, potwierdzeniem, że do produkcji użyto jedynie zdrowych oliwek. A oliwę wytłoczono tego samego dnia (zaraz po zebraniu oliwek) przy pomocy mechanicznych żaren, bez chemii, podgrzewania, całkowicie naturalnie.

Olejarnia San Cristóbal przywiązuje do tego parametru ogromną wagę. Oferowane przez nią oliwy wyróżniają się ekstremalnie niską kwasowością, pięć razy niższą niż wymagania europejskiej normy dla oliwy Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. 

W przypadku kwasowości oliwy im mniej, tym lepiej!

I tak:

Oro del Vinalopó Złota: ma jedynie 0,14 % kwasowości ! przy normie 0,8% (sześciokrotnie lepiej)
Baldona: 0,16%, przy normie 0,8%
Sierra Solana: 0,16%, przy normie 0,8%

W 2018r. w oliwie z wczesnego zbioru, tłoczonej z niedojrzałych zielonych, młodych oliwek. W tak zwanej zielonej oliwie (Oro del Vinalopó Verde) parametr ten był 10 razy niższy niż wymagania normy dla oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno i wynosił 0,08%. Podobnie niskim wskaźnikiem mogły się poszczycić tylko nieliczne najlepsze oliwy produkowane na Świecie.

Hibiskus ładny kwiatek

Podsumowując: oliwa z oliwek o niskiej kwasowości jest to po prostu 100% sok z oliwek, bez jakichkolwiek dodatków i ulepszaczy, to czyste płynne złoto, jak nazywają oliwę Hiszpanie.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *