koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Najlepsza oliwa z oliwek.

Najlepsza oliwa z oliwek.

Najlepsza oliwa z oliwek, to:

No właśnie, jaka?

Mamy trzy główne rodzaje oliwy z oliwek:

  • Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno; to czysty 100% sok z oliwek, czyli oliwa najwyższej jakości. Uzyskuje się ją w sposób mechaniczny. Oliwki natychmiast po zerwaniu umieszcza się w prasie, która je miażdży i wyciska sok.
  • Oliwa virgin, to również oliwa z pierwszego tłoczenia, ale o parametrach jakościowych znacznie gorszych. Charakteryzuje ją wyższa kwasowość i mniejsza zawartość polifenoli.
  • Oliwa z wytłoczyn, to tłuszcz niskiej jakości, bez prozdrowotnych właściwości.

O kwasowości oliwy przeczytasz tu:

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Odpowiedź już znamy: oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno jest nie tylko najzdrowsza, ale i najsmaczniejsza. Ten podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej doda każdej potrawie aromatu i smaku. Przeniesie proste danie na wyższy poziom sztuki kulinarnej.

Przy wyborze oliwy nie kierujcie się ceną, ale przede wszystkim jakością. Oliwa extra virgin nie jest dużo droższa od gorszych jakościowo oliw. Biorąc po uwagę, jak niewiele używamy oliwy, przeciętnie około 2-3 łyżki dziennie, to półlitrowa butelka najwyższej jakości oliwy starczy nam na długo. A jej wpływ na nasz organizm będzie bezcenny. W zeszłym roku tytuł najlepszej oliwy z oliwek extra virgin zdobyła ekologiczna oliwa z oliwek z wczesego zbioru na zdjęciu poniżej.

Tu kupisz najlepszą oliwę z oliwek

Oliwa extra virgin ma wiele właściwości zdrowotnych. Częste spożywanie oliwy z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o 40%. Nie należy również zapominać o przeciwnowotworowych właściwościach oliwy.

Na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek?

Oczywiście ważne są parametry jakościowe: analiza chemiczna, poziom kwasowości, certyfikat produkcji ekologicznej itd. Ale o tym pisałem już wcześniej.

Oprócz parametrów jakościowych bardzo ważny jest jej smak.

Smak oliwy ocenimy przeprowadzając prostą degustację w domu. Najlepiej weź łyżeczkę oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno i rozprowadź ją powoli i delikatnie w ustach. Tak, aby dobrze rozeszła się na języku. Jeśli wyczujesz owocowy, gorzki i lekko pikantny smak, to będzie on oznaką dobrej oliwy, wytłoczonej ze świeżych, zdrowych i nieuszkodzonych oliwek. Gdy oliwa drapie w gardle, to znaczy, że zawiera wiele przeciwutleniaczy.

Delikatny, „płaski”, matowy smak jest natomiast oznaką słabej jakości oliwy albo tego, że oliwa jest stara i zjełczała.

Z oliwą jest tak, jak z winem. Każdy ma swój własny, ulubiony smak. Spośród win o podobnej jakości, każdemu z nas może smakować inne. Z oliwą jest podobnie, naszej ulubionej, najlepszej oliwy trzeba po prostu poszukać.

Jeszcze jedna ważna uwaga.

Nie patrz na kolor oliwy z oliwek

Kolor oliwy z oliwek nie powinien być decydującym czynnikiem przy wyborze tego produktu. Profesjonaliści z branży wiedzą, że właściwe degustowanie oliwy powinno odbywać się w niebieskich szklankach, takich jak na zdjęciu poniżej, aby nie sugerować się jedynie kolorem. Oliwa z oliwek może przyjmować różne odcienie - od zielonkawego po złocisty, jednak nie ma to wpływu na jej jakość czy smak. Pamiętajmy, że kolor oliwy może zależeć od wielu czynników, takich jak:

  • odmiana oliwek,
  • terroir czy
  • metoda produkcji.

Dlatego nie warto oceniać oliwy tylko po wyglądzie. Ważniejsze jest skupienie się na innych cechach oliwy, takich jak zapach, smak czy goryczka. To właśnie te elementy pozwalają docenić jakość i unikalny charakter danej oliwy z oliwek. Dlatego zamiast koncentrować się na kolorze, lepiej poświęcić uwagę na inne aspekty degustacji oliwy z oliwek. Ostatecznie to one przekładają się na doświadczenie smakowe i satysfakcję z wyboru.

niebieskie szklanki do degustacji oliwy

Barwa oliwy z oliwek extra virgin nie jest związana z jej jakością, ale ze stopniem dojrzałości użytych oliwek. Skupmy się na jej smaku, zapachu i goryczce, aby w pełni docenić unikalne walory tego zdrowego i aromatycznego produktu.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt