Najlepsza oliwa z oliwek.

Najlepsza oliwa z oliwek.

Najlepsza oliwa z oliwek, to:

No właśnie, jaka?

Mamy trzy główne rodzaje oliwy z oliwek:

  • Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno to czysty 100% sok z oliwek, czyli oliwa najwyższej jakości. Uzyskuje się ją w sposób mechaniczny.  Oliwki natychmiast po zerwaniu umieszcza się w prasie, która je miażdży i wyciska sok.
  • Oliwa virgin, to również oliwa z pierwszego tłoczenia, ale o parametrach jakościowych znacznie gorszych. Charakteryzuje ją wyższa kwasowość i mniejsza zawartość polifenoli.
  • Oliwa z wytłoczyn,  to tłuszcz niskiej jakości, bez prozdrowotnych właściwości.

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Odpowiedź już znamy: oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno jest nie tylko najzdrowsza, ale i najsmaczniejsza. Ten podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej doda każdej potrawie aromatu i smaku. Przeniesie proste danie na wyższy poziom sztuki kulinarnej.

Przy wyborze oliwy nie kierujcie się ceną, ale przede wszystkim jakością. Oliwa extra virgin nie jest dużo droższa od gorszych jakościowo oliw. Biorąc po uwagę,  jak niewiele używamy oliwy, przeciętnie około 2-3 łyżki dziennie, to półlitrowa butelka najwyższej jakości oliwy starczy nam na długo. A jej wpływ na nasz organizm będzie bezcenny.

Najlepsza ekologiczna oliwa z oliwek

Tu kupisz najlepszą oliwę z oliwek

Oliwa extra virgin ma wiele właściwości zdrowotnych. Częste spożywanie oliwy z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o 40%. Nie należy również zapominać o przeciwnowotworowych właściwościach oliwy.

Na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek?

Oczywiście ważne są parametry jakościowe: analiza chemiczna, poziom kwasowości, certyfikat produkcji ekologicznej itd. Ale o tym pisałem już wcześniej.

Oprócz parametrów jakościowych bardzo ważny jest jej smak.  

Smak oliwy ocenimy przeprowadzając prostą degustację w domu. Najlepiej weź łyżeczkę oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno i rozprowadź ją powoli i delikatnie w ustach. Tak, aby dobrze rozeszła się na języku. Jeśli wyczujesz owocowy, gorzki i lekko pikantny smak, to będzie on oznaką dobrej oliwy, wytłoczonej ze świeżych, zdrowych i nieuszkodzonych oliwek. Gdy oliwa drapie w gardle, to znaczy, że zawiera wiele przeciwutleniaczy.  

Delikatny, „płaski”, matowy smak jest natomiast oznaką słabej jakości oliwy albo tego, że oliwa jest stara i zjełczała. 

Z oliwą jest tak, jak z winem. Każdy ma swój własny, ulubiony smak.  Spośród win o podobnej jakości, każdemu z nas może smakować inne. Z oliwą jest podobnie, naszej ulubionej, najlepszej oliwy trzeba po prostu poszukać.

Jeszcze jedna ważna uwaga.

Nie patrz na kolor oliwy.

To mało ważna cecha oliwy z oliwek. Z tego też powodu, aby nie sugerować się kolorem oliwy, profesjonalni degustatorzy oliwy używają niebieskich szklanek.

niebieskie szklanki do degustacji oliwy

Barwa oliwy z oliwek extra virgin nie jest związana z jej jakością, ale ze stopniem dojrzałości użytych oliwek.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *