Naturalny krem z oliwy z oliwek
Bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie kremu do rąk z oliwy i wosku pszczelego.
Do wykonania używamy całkowicie naturalnych składników. Najlepiej wykorzystać Oliwę z oliwek extra virgin z pomarańczą ORO DEL VINALOPÓ lub z cytryną obie nadadzą się doskonale. Dlatego, że są ekologiczne otrzymane bezpośrednio z soku wyciskanych oliwek i miejscowych pomarańczy lub cytryn z rejonu Alicante.
Przyjazny dla skóry
W czasach, gdy na wiele składników zawartych w przemysłowych kosmetykach jesteśmy uczuleni taki w 100% naturalny krem może być miłą alternatywą. Do wykonania używamy całkowicie naturalnych składników. Godne uwagi jest, że oliwki, pomarańcze i cytryny pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych.
Krem własnej roboty.
Z pewnością własnoręczne przygotowanie takiego naturalnego kosmetyku sprawi nam satysfakcję i dużo przyjemności.
Potrzebne składniki:
60 gramów oliwy z oliwek, (oliwy z pomarańczą, cytryną lub czystej)
6 gramów wosku pszczelego
+ ewentualnie ekstrakt/olejek pomarańczowy lub cytrynowy dla zapachu
Przygotowanie:
Garnek wypełniony niewielką ilością wody (1/4 do 1/3 pojemności) stawiamy na małym ogniu.
Do garnka wkładamy mniejszy garnek, w którym bardzo powoli będzie się topił wosk. Wolny proces topienia wosku na słabym ogniu jest ważny, bo nie spowoduje utraty jego cennych właściwości.
Do rozpuszczonego wosku powoli wlewamy oliwę i mieszamy.
Można teraz dodać też kilka kropel ekstraktu/olejku z pomarańczy lub cytryny dla podkreślenia zapachu Następnie wyjmujemy garnek z wody i odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Teraz możemy przełożyć do pojemnika, w którym będziemy przechowywać krem. Nie trzeba go trzymać w lodówce, może stać na półce w łazience.
Jeśli po wyjęciu z lodówki konsystencja kremu wyda się za płynna lub za stała, to możemy ponownie rozgrzać bardzo wolno krem tą samą metodą w kąpieli wodnej, a następnie dodać trochę więcej wosku, aby zagęścić lub oliwy dla rozrzedzenia.