Jaki kolor ma dobra oliwa z oliwek?

Jaki kolor ma dobra oliwa z oliwek?

Czy kolor oliwy ma znaczenie

Kolor nie jest elementem decydującym o smaku oliwy z oliwek. Dlatego na konkursach, targach, degustacjach profesjonalni degustatorzy smakują oliwę ze szklanek wykonanych z ciemnoniebieskiego szkła, takich jak na zdjęciu poniżej:

Szklanki do degustacji oliwy z oliwek VivaOliwa sklep internetowy

Oliwa z oliwek może mieć zakres kolorów między żółtym i zielonym, przechodząc przez pomarańczowy. Jest kilka czynników, które wpływają na kolor oliwy z oliwek:

  • gatunek oliwek,
  • klimat,
  • gleba, w której rosną drzewa oliwne,
  • ale przede wszystkim stopień dojrzałości oliwek , z których otrzymano sok.

Im bardziej zielone oliwki, czyli im mniej dojrzałe, tym bardziej zielony odcień. Oliwka mniej dojrzała jest bardziej zielona, zawiera więcej chlorofilu.  Kiedy oliwki  dojrzewają, mają więcej karotenoidów odpowiedzialnych za żółty kolor. Chociaż kolor nie jest oznaką jakości lub smaku oliwy z oliwek, „zielone” oliwy wydają się być bardziej owocowe i bardziej gorzkie, idealne do tostów, sałatek, do nadania aromatu pasztetom, wędzonym mięsiwom i grillowanym rybom.  „Żółtawe” oliwy z oliwek charakteryzują  nieco słodsze niuanse.

„Zielone” oliwy są droższe, ponieważ są zbierane na początku kampanii, przed i w trakcie procesu dojrzewania oliwek. Więcej kilogramów owoców jest potrzebnych do uzyskania kilograma oliwy z oliwek. Wymagają one również ostrożniejszej procedury zbioru, ponieważ niedojrzałe owoce nie spadają tak łatwo z drzewa, więc trzeba je zbierać ręcznie.

Zielona ekologiczna oliwa z oliwek Extra Virgin

„Dojrzałe” oliwy są bardziej przystępne cenowo, ponieważ owoce łatwiej się zbiera, a do uzyskania litra oliwy potrzeba mniej kilogramów oliwek. Dojrzałe oliwy nie są gorszej jakości niż te zielone, mają różne odcienie smaku i zapachu. Oba rodzaje oliwy mogą być klasyfikowane, jako Extra Virgin. Obecnie zastosowanie „zielonych” oliw znacząco wzrasta ze względu na swoje cenne walory kulinarne. Wyższa cena i mniejsza stabilność w wysokich temperaturach tej oliwy sprawiają, że jest używana głównie „na surowo”. Oliwy dojrzałe używa się zarówno na surowo jak i do gotowania, smażenia, duszenia oraz pieczenia.

W kuchni powinno się mieć kilka rodzajów oliwy przeznaczonych do różnych celów, podobnie jak wina odpowiedniego do różnych  dań. Zaleca się stosowanie różnych rodzajów oliwy z oliwek  extra virgin  do przyrządzania różnych potraw (surowych, gotowanych, smażonych, duszonych, grillowanych).

Naturalna oliwa z oliwek i jej odpowiedni kolor.

Czasami spotykamy się z pewnymi  hedonistycznymi preferencjami konsumentów, związanymi ze szczególnymi upodobaniami do danego rodzaju oliwy z oliwek, nigdy jednak nie powinniśmy kojarzyć koloru oliwy z jej jakością.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *