Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest czystym sokiem z oliwek bez konserwantów i barwników. Chociaż jej przydatność do spożycia jest znacznie dłuższa niż w przypadku innych soków, musimy ją właściwie przechowywać, aby nie utraciła swoich właściwości. I zachowała jak najdłużej oryginalny zapach i smak.

Jak długo można przechowywać oliwę z oliwek?

Czas konserwacji zależy przede wszystkim, od rodzaju oliwy. Oliwy niefiltrowane, które jak wiemy zawierają pewne organiczne zanieczyszczenia; pulpę oliwek i reszki wody można przechowywać stosunkowo krótko. Maksymalnie 6 miesięcy, od czasu wytłoczenia. Oliwy filtrowane (nie mylić z rafinowanymi) są wspomnianych zanieczyszczeń pozbawione i dzięki temu ich okres przydatności sięga 2 lat.

Inaczej też starzeje się oliwa zielona wytłoczona z młodych niedojrzałych owoców a inaczej tradycyjna tłoczona z owoców dojrzałych. Trwałość zależy też od gatunku oliwek, oliwa z oliwek picual zachowuje swe dobroczynne właściwości ponad 2 lata. Natomiast z oliwek arbequina starzeje się z upływem roku. 

Siła w polifenolach

Hiszpański byk

Trwałość oliwy jest pochodną większej lub mniejszej zawartości polifenoli, witaminy E.  Polifenole są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które chronią oliwę ( i nie tylko oliwę także nas) przed upływem czasu. To właśnie polifenole są odpowiedzialne za gorzki i pikantny, ostry smak, tak charakterystyczny dla świeżej oliwy. Zwłaszcza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno extra virgin  powinny być pikantne i gorzkawe. Oliwa z oliwek która jest łagodna i pozbawiona pikantności i goryczki albo nie jest oliwą, tylko mieszanką innych tłuszczów roślinnych. Albo jest tak stara że straciła już wszelkie właściwości oliwy z oliwek.

 

Optymalne warunki przechowywania oliwy z oliwek

Aby jak najdłużej cieszyć się dobroczynnymi właściwościami oliwy z oliwek, smakiem i świeżym zapachem należy przestrzegać kilku wskazówek.

Uważaj na światło

Jeśli chcemy aby nasza oliwa zachowała swój piękny kolor, zawsze zalecane jej trzymanie w ciemnym miejscu. W spiżarni lub kuchni, na przykład w szafce. Oliwa powinna być też zapakowana w butelki z ciemnego szkła, lub metalowe puszki. Ponieważ właśnie one najlepiej chronią oliwę przed światłem. Pamiętaj jaskrawe światło jest jednym z największych wrogów oliwy.

Tu kupisz oliwę w dobrych, ciemnych opakowaniach

Czy trzymać oliwę w lodówce?

Nie ma potrzeby wkładania oliwy z oliwek do lodówki, aby przetrzymać ją jak dłużej. Chociaż jeśli chcesz można to zrobić, nic się oliwie nie dzieje. W rzeczywistości często w zimie, podczas transportu, część oliwy z oliwek zamarza z powodu niskich temperatur. Na szczęście nie ma to wpływu na jakość produktu.

Jednak oliwa w niskiej temperaturze szybko gęstnieje, staje się mętna i zaczyna się krystalizować, co obniża jej walor estetyczny.

Zamrożona oliwa

Uważaj na opary i zapachy

Oliwa z oliwek to gąbka, która pochłania wszystkie zapachy.

Uważajmy w czasie gotowania na nasz pojemnik, butelkę z oliwą. Ponieważ oliwa ma dużą łatwość przyswajania oparów i zapachów powstających podczas gotowania. Także zapachu spalenizny. Po użyciu oliwy zakręcajmy butelkę lub puszkę z oliwą aby nieprzyjemne zewnętrzne zapachy nie przedostały się do środka i nie popsuły nam oliwy.

 

Uważaj na powietrze

Pojemniki na oliwę powinny być szczelnie zamykane. Wszelkie karafki z otwartym lejkiem, być może ładnie wyglądają, ale nie nadają się do przechowywania oliwy. Ponieważ kontakt oliwy z oliwek  z powietrzem przyspiesza jej starzenie i rozkład.

W takim pojemniku nigdy nie trzymaj oliwy

Uważaj na ciepło

Kolejnym z wielkich wrogów oliwy jest temperatura, która powinna być utrzymywana mniej więcej między 18 a 24 stopniami, chociaż jeśli jest niższa, nic się nie dzieje. Jak wspomniałem wcześniej, w przypadku niższej temperatury już poniżej 8 st. Celsjusza oliwa zaczyna gęstnieć. A następnie krzepnąć. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zazwyczaj pojawiają się cząstki i białe granulki w zawiesinie. Oliwa się krystalizuje nie wygląda apetycznie. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia oliwa znów staje się „płynnym złotem” bez naruszania właściwości prozdrowotnych lub smaku oliwy z oliwek.

Dzięki tym prostym wskazówkom nasza oliwa pozostanie na dłużej smaczna i świeża bogata w przeciwutleniacze. I zdrowa jak pierwszego dnia po wytłoczeniu!

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *