Hiszpańska oliwa AOVE, co oznacza ten skrót?

Hiszpańska oliwa AOVE, co oznacza ten skrót?

AOVE to skrót dotyczący hiszpańskiej oliwy.

Jego rozwinięcie to:

Aceite de Oliva Virgen Extra, czyli oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. To czysty, 100% sok z oliwek, czyli najlepsza oliwa, jaką można znaleźć na rynku. Do niedawna ten skrót używany był jedynie przez profesjonalistów, zajmujących się produkcją hiszpańskiej oliwy. Jednak obecnie termin AOVE stał się popularny. Jest powszechnie używany przez świadomych konsumentów oliwy.

A dlaczego skrót AOVE i to określenie oliwy jest takie ważne?

 

Oliwa oliwie nie równa.

 

Kupując na przykład zwykłą oliwę z oliwek, która nie ma określenia AOVE, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. Zwykle nie wiedząc nawet o tym  kupujemy mieszaninę oliwy. Mieszankę oliwy extra virgin i oliwy rafinowanej, czyli uzyskanej z podgrzewania wytłoczyn. Taka oliwa zachowuje zwykle, co prawda maksymalne zatwierdzone przez prawo poziomy kwasowości, ale jest to kwasowość uzyskana sztucznie. Za pomocą środków chemicznych, w procesie obróbki chemicznej. Taka oliwa jest pozbawiona większości witamin i polifenoli, które są usuwane w przemysłowym procesie chemicznym. Niby jest oliwą ale przestaje mieć prozdrowotne właściwości, dla których zwykle kupujemy oliwę z oliwek.

AOVE to synonim lepszej jakości i lepszego zdrowia

 

Jak wiemy charakterystyczną cechą najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno jest zrównoważony owocowy smak, i wyraźna goryczka i pikantność. Jak już pisałem jeśli oliwa nie ma goryczki i nie jest pikantna, nie drapie w gardle, to nie jest oliwą.

Szczególnie w przypadku uprawy ekologicznej i tłoczenia oliwy z zielonych oliwek, zbieranych na początku sezonu, te dobroczynne cechy smakowe uwidaczniają się najlepiej.

Ekologiczna uprawa oliwy z oliwek

W ten sposób powstały sok ma wyższe stężenie naturalnych związków, takich jak oleuropeina i oleocanthal, bezpośrednio odpowiedzialnych za jego nieco gorzki i pikantny smak. Te naturalne przeciwutleniacze rozwijają się w większym lub mniejszym stopniu w zależności od owoców. Ich odmiany i stanu dojrzałości, ale także od pogody i rodzaju uprawy. Jak można się spodziewać ekologiczna oliwa jest najkorzystniejsza dla naszego zdrowia, bo stworzona przez naturę, bez sztucznych ulepszaczy.

 

 

AOVE to wspaniały prezent dla każdego.

 

Dlatego dobra oliwa AOVE jest idealnym prezentem dla naszego zdrowia i zmysłów. W dodatku prezentem stosunkowo niedrogim. Ładna butelka najwyższej jakości oliwy na przykład Oro del Vinalopo.

Tu kupisz oliwę Oro del Vinalopo

Czyli ekologicznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, używana wyłącznie na surowo (do sałatek, tostów itp.), wystarczy nam na długo. 

Hiszpańska oliwa AOVE

Wzbogaci smak każdej najprostszej nawet potrawy. Wydobędzie więcej owocowych niuansów smakowych. I nawet przy niewielkiej ilości nada potrawom wspaniały smak i osobowość.

Czyli recepta jest prosta. Obdarowujcie siebie i swoich bliskich najlepszą hiszpańską oliwą z pierwszego tłoczenia na zimno!

¡Que viva el AOVE!

 

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *