Hiszpańska Wielkanocna Babka z oliwą z oliwek

Hiszpańska Wielkanocna Babka z oliwą z oliwek

Tradycyjna hiszpańska babka z oliwą z oliwek extra virgin.

Do Wielkanocy pozostało już tylko parę dni, więc dziś tradycyjna hiszpańska babka z oliwą z oliwek extra virgin.

Składniki:

25 gram drożdży piekarniczych,
pół kilograma grubej mąki,
150 mililitrów wody,
150 mililitrów oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno,
150 gramów cukru,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
cukier do posypania,
filiżanka anyżu,
dwie łyżki posiekanych migdałów,

Przygotowanie

• Wymieszaj drożdże z lekko ciepłą wodą.
• Ubij jajko ze szczyptą soli i dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
• W misce wymieszaj starannie szpatułką lub drewniana łyżką mąkę z cukrem, następnie zrób dziurę w środku, do której dodasz resztę płynnych składników: jajko i wodę z drożdżami.
• Dobrze wymieszaj szpachelką lub drewnianą łyżką i pozostaw je w tym samym pojemniku przez pół godziny, przykrywając ściereczką.
• Zacznij zagniatać przez dziesięć lub piętnaście minut. Na początku robimy to za pomocą łopatki, ponieważ ciasto będzie nieco sztywne. Jeśli jest to zbyt trudne, możemy dodać więcej mąki, ale tylko tyle, aby ułatwić ugniatanie.
• Gdy ciasto odłączy się od ścianek pojemnika, przełóż je na naoliwiony blat/tortownicę i ugniataj, zawsze chwytając krawędzie w kierunku środka, kilka razy, aż ciasto będzie elastyczne i nie przykleja się do palców. Zrób kulkę i pozostaw w misce nasmarowanej olejem i przykrytej ściereczką przez co najmniej osiem godzin w chłodnym miejscu.
• Gdy masa zwiększyła objętość i stała się puszysta, rozprowadź ciasto w formie, na papierze do pieczenia. Niech ciasto odpocznie teraz przez pół godziny.

Do babki najlepiej użyć którejś z poniższych oliw:

Oliwy do hiszpańskiej babki wielkanocnek

Tu kupisz dobre oliwy

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *