Czym zastąpić masło w przepisach kulinarnych?

Czym zastąpić masło w przepisach kulinarnych?

Odpowiedź jest prosta: oliwą z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Przy nietolerancji laktozy oliwa zastąpi masło.

Co możemy zrobić, jeśli mamy alergię lub nietolerancję laktozy? Jeśli prowadzimy wegański styl życia lub po prostu zapomnieliśmy kupić masło a chcemy na przykład upiec ciasto?

Oliwa z oliwek jest doskonałym rozwiązaniem tego problemu. Pozwala uzyskać taką samą teksturę, jak w przypadku użycia roztopionego masła do przygotowania ciasta. Dodatkowo ma podwójną zaletę. Po pierwsze, dodaje do naszych potraw zdrowe kwasy tłuszczowe, a po drugie, dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek uzyskujemy jaśniejszy wygląd po upieczeniu.

Głównymi składnikami słodyczy i deserów są tłuszcze i cukier.

A jaki jest lepszy tłuszcz niż oliwa z oliwek?

Tradycyjnie używamy masła lub margaryny, ale pierwsze jest pochodzenia zwierzęcego i zawiera wiele tłuszczów nasyconych. Margaryna natomiast chociaż jest pochodzenia roślinnego, jest poddawana obróbce. Zawiera często tłuszcze trans, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Wybierzemy odpowiednią oliwę z oliwek.

W zależności od przepisu, który zamierzamy realizować, wybierzemy odpowiednią oliwę z oliwek. Szeroka gama smaków daje wiele możliwości. Aromaty jabłka, migdałów, tymianku lub świeżej trawy, które zawiera oliwa z oliwek, pozwalają bawić się smakami, tworząc bardzo ciekawe przepisy. Na przykład do ciast z owocami, takich jak ciasto z jabłkiem możemy wybrać oliwę z oliwek z pomarańczą lub cytryną. W innych deserach, takich jak murzynek, babka, herbatniki, babeczki, słodycze migdałowe, ciastka czekoladowe a nawet lody, wybierzmy klasyczną, pierwszej jakości oliwę Oro del Vinalopo.

Tu kupisz dobre oliwy

Jeśli zdecydujemy się na użycie oliwy z oliwek, weźmiemy pod uwagę, że ilość, która zostanie użyta do zastąpienia masła, powinna być o około 15-20% mniejsza.

Wysokiej jakości oliwa z oliwek. Taka jak złota ekologiczna oliwa z oliwek Oro del Vinalopo, znacznie obniży zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych w naszych wypiekach i deserach. Dodatkowo,  dzięki wysokiej zawartości witaminy E w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, nasze herbatniki pozostaną świeże i puszyste o wiele dłużej. Stosowanie oliwy z oliwek extra virgin zmiękcza ciasto, ponieważ nadaje mu wilgoć i zapobiega przywieraniu.

Pączki lub faworki lepiej smażyć na oliwie niż na maśle.

Jeśli twoje ulubione smakołyki to pączki, faworki lub placki, pamiętaj, że zawsze lepiej jest smażyć na oliwie z oliwek. Ponieważ ze względu na wysoką temperaturę spalania zachowuje nienaruszone właściwości w wyższej temperaturze. Punkt dymienia oliwy z oliwek wynosi około 190-200 ° C.

Możesz również użyć oliwy z oliwek do smarowania tacy, gdy zamierzasz upiec ciasto lub ciasteczka. Wystarczy dodać olej do tacy lub naczynia i rozprowadzić równomiernie za pomocą szczotki kuchennej.

Oliwa z oliwek extra virgin jest doskonałym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w Twoich ciastach. Oliwa doda szczególnego akcentu Twoim przepisom i sprawi, że słodycze będą zdrowsze. Dlaczego więc nie spróbować?

Tu kupisz dobre oliwy

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *