Czym się charakteryzuje oliwa niefiltrowana, jakie są różnice między oliwą filtrowaną i niefiltrowaną?

Czym się charakteryzuje oliwa niefiltrowana, jakie są różnice między oliwą filtrowaną i niefiltrowaną?

Czym się charakteryzuje oliwa niefiltrowana, jakie są różnice między oliwą filtrowaną i niefiltrowaną?

Czy są jednakowo dobre dla zdrowia, czy któraś z nich jest lepsza?

Na pewno zdarzało Wam się zadawać podobne pytania.

Jak zwykle są dwa obozy.

Jedni uważają, że jedynie zdrowa jest oliwa niefiltrowana, inni sądzą przeciwnie.

Rozmawiałem na ten temat z pracownikami olejarni, skąd sprowadzam oliwę. Przeprowadzono analizy jakości oliwy i jej prozdrowotnych właściwości. I stwierdzono, że nie ma różnic pomiędzy oliwą filtrowaną i niefiltrowaną.

Oliwa filtrowana

Jednak gro produkcji olejarni San Cristobal to oliwa filtrowana, dlaczego? Ponieważ jest ona pozbawiona zanieczyszczeń, resztek liści i gałęzi. Dzięki temu może zachować na dłużej swoją najwyższą jakość.

Oliwa niefiltrowana.

Oliwa niefiltrowana, w której pozostają pewne naturalne zanieczyszczenia, miąższ, resztki liści, utlenia się szybko. Może być spożywana maksymalnie w ciągu 5 miesięcy od wytłoczenia. Potem często się psuje.

Dodatkowo, te organiczne zabrudzenia fermentują szybko nadając oliwie nieprzyjemny zapach i smak.

Hiszpańskie oliwy.

Dlatego w przypadku oliw Baldona, Sierra Solana i Oro del Vinalopo, gdzie jakość produktu stawiana jest na pierwszym miejscu, oliwę filtruję się przez butelkowaniem.

Dzięki temu oliwa ta zachowuje najlepsze prozdrowotne właściwości nawet przez dwa lata. Poza tym przyjemniej się spożywa przejrzystą, klarowną oliwę, o barwie płynnego złota.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *