Czy oliwa powinna być gorzka i piec w gardle?

Czy oliwa powinna być gorzka i piec w gardle?

Smak to bardzo indywidualna sprawa.

Ta kwestia często powraca. Oczywiście każdy odbiera smak inaczej. Z oliwą jest podobnie jak z winem, każdy ma swoje preferencje. Jednocześnie, to samo wino inaczej smakuje w połączeniu z różnymi potrawami. Tak samo jest z oliwą w zależności od potrawy inaczej smakuje.  Nawet, jeśli nie chcemy się spierać o smak, odpowiedź brzmi: Tak! Oliwa powinna piec w gardle i być gorzkawa.

Zrównoważona gorycz jest znakiem dobrej jakości oliwy z oliwek.

Wyważony gorzki i pikantny smak, który odbieramy w tylnej części języka i gardle świadczy o dobrej oliwie z oliwek. Świadczy także o jej świeżości.  Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, która nie drapie w gardle jest albo bardzo stara i już zajęczała albo jest mieszaniną oliwy i innych olei roślinnych. To, że oliwa drapie w gardle wskazuje na dużą zawartość polifenoli, bardzo cenionych z punktu widzenia żywienia i zdrowia. Uczuciu goryczy i ostrości powinien też towarzyszyć owocowy przyjemny zapach. Pikantność oliwy zależy od odmiany oliwek użytych do tłoczenia oraz ich stopnia dojrzałości. Na przykład oliwki odmiany arbequina użyte do tłoczenia oliwy Oro del Vinalopo Premium wyróżniają się delikatnym słodkawym owocowym smakiem.

Oliwa klasy Premium
ekologiczna oliwa z oliwek Premium Oro del Vinalopo

Tu kupisz oliwę tłoczoną z oliwkami arbequina

Oliwy tłoczone z niedojrzałych zielonych oliwek będą miały bardziej intensywny, owocowy „trawiasty” smak mają również największą zawartość polifenoli, takie oliwy są najlepsze dla naszego zdrowia. Więcej o zielonej oliwie przeczytasz tutaj.

Oliwa verde
Zielona oliwa z oliwek

 Oliwy klasyczne tłoczone z dojrzałych owoców są mniej intensywne w smaku, delikatniejsze, ale też zawartość polifenoli jest w nich niższa. W obu jednak goryczka i pikantność powinna być wyraźna. W przeciwnym razie nie jest to prawdziwa oliwa.

Oliwa powinna być pikantna i drapać w gardle.

Oliwa z oliwek extra virgin powinna, więc drapać w gardle. Potwierdza to stare niemieckie przysłowie: Was bitter im Mund ist dem Magen gesund – Co gorzkie w ustach jest zdrowe dla żołądka. Polifenole i witamina E, pełnią rolę antyutleniaczy, przeciwdziałają starzeniu się komórek, chorobom nowotworowym i chronią nasze serce.

Tu kupisz dobre oliwy

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *