Certyfikat ekologiczny, czy to tylko "głupia" moda?

Certyfikat ekologiczny, czy to tylko "głupia" moda?

Ekologia jest modna!

Coraz więcej ludzi martwi się o swoje zdrowie i dlatego wybierają produkty organiczne.  Często także ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety prawdą jest również, że etykieta „ekologiczna” stała się bardzo modna. Istnieją firmy, które próbują wykorzystać ten „boom” na zdrową żywność. Nadużywając tego terminu i nazywając niesłusznie niektóre produkty, jako „bio” lub „organic”, aby podnieść cenę swoich towarów.

Czy więc należy przywiązywać znaczenie do Certyfikatu Ekologicznego?

Według mnie tak. Certyfikat ekologiczny jest ważnym narzędziem informowania konsumenta, o jakości produktu i sposobem na uniknięcia oszustwa.

Certyfikat ekologiczny na budynku olejarni
To, że butelka oliwy z oliwek ma pieczęć certyfikatu ekologicznego oznacza, że przeszła wszystkie niezbędne kontrole i badania, nałożone przez władze, które „certyfikują”.  Oznaczona tym znakiem oliwa z oliwek spełnia wszystkie wymagania konieczne do uzyskania tej pieczęci jakości.

Szczególną wagę przykłada się do certyfikowania w krajach Unii Europejskiej.  W Hiszpanii normy, które należy spełnić, aby uzyskać prawo nazywania produktów ekologicznymi są bardzo restrykcyjne.

Certyfikat ekologiczny na budynku olejarni
Uzyskanie certyfikatu ekologicznego dla oliwy Baldona i ORO DEL VINALOPÓ wymaga ogromnego wysiłku, który angażuje ludzi na wszystkich etapach produkcji tego autentycznego soku z oliwek. Od rolnika, który zbiera oliwki w górach na północy prowincji Alicante.  Do wszystkich pracowników technicznych, którzy pracują w obiektach Almazara, czyli tłoczni. I ten proces powtarza się co rok! Bowiem, co rok trzeba certyfikat ekologiczny odnawiać. 

Certyfikat ekologiczny nie łatwo uzyskać

A jakie są te wymagania, aby oliwa mogła być uznana za ekologiczną?
• Do produkcji oliwy z oliwek wykorzystuje się tylko naturalne zasoby (wodę i słońce) w celu uzyskania całkowicie organicznych produktów.
• Nie używa się chemicznych nawozów lub pestycydów w celu wyeliminowania chwastów.
• Nie stosuje się również sztucznych produktów do zwalczania szkodników ani zapobiegania chorobom w gaju oliwnym.
• Stosuje się jedynie metody, które nie szkodzą ziemi i które zawsze szanują środowisko naturalne.
• Zbiera się jedynie całkowicie zdrowe oliwki i zawsze idealnym momencie dojrzewania.
• Mielenie oliwek następuje w dniu zbioru, aby magazynowanie nie spowodowało utraty, jakości.
• Po wytłoczeniu oliwa przechowywana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej w umiarkowanej i kontrolowanej temperaturze.

Jak wynika z powyższego opisu widać, że mówimy o całkowicie naturalnym produkcie.
Autentycznym soku z oliwek bez jakiegokolwiek sztucznego ulepszania. Oliwie która dzięki tradycyjnemu (ekologicznemu) procesowi zachowuje wszystkie dobroczynne i prozdrowotne cechy oliwek.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *