koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek i czosnek– czy warto spożywać razem?

Oliwa z oliwek i czosnek– czy warto spożywać razem?

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a jednym z kluczowych składników tej diety jest oliwa z oliwek extra vigrin. Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu. Natomiast czosnek, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, również odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia.


Oliwa z oliwek i czosnek – czy warto spozywać razem?


Już starożytni lekarze, jak Hipokrates, dostrzegali korzyści płynące z spożywania oliwy z oliwek i czosnku. Dzięki swoim właściwościom oba produkty doskonale się uzupełniają, tworząc prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Oliwa z oliwek extra virgin pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca oraz zapobiega stanom zapalnym. Natomiast czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga pracę układu odpornościowego i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

oliwa z oliwek extra virgin i czosnek -zdrowa dieta


Czosnek i oliwa z oliwek extra virgin


Większość efektów, jakie czosnek wywiera na nasz organizm i zdrowie, wynika z działania allicyny, związku siarki, który powstaje tylko podczas rozkładu czosnku: podczas siekania, żucia lub kruszenia. Allicyna odpowiada też za charakterystyczny zapach.
Czosnek ma wielorakie działanie: antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Oliwa z oliwek zawiera fenole, które mogą mieć również działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Jak wykazały liczne badania na całym świecie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas oleinowy, które mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżać poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu). W ten sposób kontrolowane jest wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza się występowanie skrzeplin. Szczególnie oliwa z oliwek picual ma bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa z oliwek Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Co więcej, według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Barcelonie, stosowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ułatwia wchłanianie i bioaktywność czosnku. Dlatego korzystne jest przygotowywanie potraw metodą stir-fry.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest nie tylko sprzymierzeńcem w ochronie układu krążenia , ale ponadto odkryto, że ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdegeneracyjne, a jej spożycie ma na celu zapobieganie rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów i innych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Nic dziwnego, że połączono oliwę z oliwek i czosnek, a te dwa produkty stały się podstawą diety śródziemnomorskiej, bez których trudno dzisiaj wyobrazić sobie dania kuchni hiszpańskiej włoskiej czy portugalskiej.

Korzyści z oliwy z oliwek z czosnkiem

 

  • Poprawiają trawienie. Zapobiegają wzdęciom, zgadze i refluksowi żołądkowemu.
  • Łagodzą ból wywołany zapaleniem stawów. Powszechnie znane są właściwości przeciwzapalne czosnku. Po połączeniu czosnek z z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, będą najlepszymi naturalnymi środkami przeciwzapalnymi.
  • Wspomagają nasz układ odpornościowy. Ta mieszanka to najlepszy sposób na zapobieganie grypie i przeziębieniom. Jest bardzo skuteczna w przypadku kataru, bólu głowy i gardła.
  • Zwiększają energię . Służą, jako dodatkowe źródło energii. Oliwa z oliwek i czosnek są bogatym źródłem składników odżywczych i witamin.
  • Kontrolują cholesterol . Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
  • Posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Zarówno oliwa z oliwek, jak i czosnek zawierają związki o właściwościach antybakteryjnych, mogą pomóc w walce z niektórymi bakteriami, wirusami i grzybami.
  • Nadają smak, przyprawiają. Oliwa z czosnkiem jest powszechnie stosowana jako przyprawa w kuchni. Nadaje charakterystyczny, aromatyczny smak różnym potrawom, takim jak sosy sałatkowe, marynaty mięsne, sosy, gulasze.

Najbardziej popularne sosy z udziałem oliwy z oliwek i czosnku to:

 

  • aioli – klasyczny sos, który towarzyszy ryżowi, rybom, ziemniakom czy mięsu. Wg tradycyjnego przepisu w moździerzu dobrze rozgniatamy czosnek i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, dobrze wyrabiamy, aż do połączenia i uzyskania odpowiedniej konsystencji, niektórzy kucharze dodają żółtko,
  • toum – libańska wersja aioli, tradycyjnie toum przyrządza się z oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i soli, chociaż w niektórych miejscach dodaje się odrobinę płynu z gotowania ciecierzycy,
  • sos z pieczonego czosnku - stosowany jest do mięs i ziemniaków, ale także do surowych warzyw, jako przystawka do „dipu”. Dzięki pieczeniu smak czosnku jest łagodniejszy i subtelniejszy. Do jego przygotowania potrzebujemy dużo czosnku (przynajmniej dwie główki). Nieobrane ząbki czosnku wkładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy sporą łyżkę oliwy z oliwek i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C. Po ostygnięciu obieramy i ucieramy do uzyskania jednolitej pasty. Dodajemy cztery łyżki gęstej śmietany, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobinę oliwy z oliwek i dwie łyżki majonezu. Doprawiamy odrobiną soli, papryki lub świeżych ziół, np. szczypiorku lub pietruszki.
  • pesto, włoski sos czosnkowy - ten włoski sos również robi się z oliwy z oliwek i czosnku, do których dodaje się bazylię, orzeszki piniowe, sól i parmezan. Rezultatem jest gęsty sos o intensywnym smaku, który jednocześnie zapewnia świeżość różnym odmianom makaronów, a także gnocchi.

Sos aioli zdrowe połączenie oliwy i czosnku

Jak widzimy, spożywanie razem oliwy z oliwek i czosnku może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Można dodać je do sałatek, sosów, dań głównych czy kanapek. W ten sposób nie tylko wzbogacisz smak potraw, ale także zadbasz o swoje zdrowie.
Warto, więc sięgnąć po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnek, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Dzięki ich pozytywnym właściwościom możemy wesprzeć nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami oraz zapobiec wielu chorobom. Postaw na naturalne składniki i dbaj o swoje zdrowie każdego dnia!

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt